Paardenwelzijn in opspraak


Dit jaar is er de nodige commotie over paardenwelzijn. Er wordt kritisch naar maneges en de paardenhouderij gekeken. Het NRC schreef bijvoorbeeld ‘een paard is geen fiets’. Stal Mansour is heel blij dat er meer aandacht komt voor paardenwelzijn. Al jaren lang vernieuwen zij continu om hun paarden zo aangenaam en gezond mogelijk te houden. Een aantal jaren geleden was Stal Mansour de eerste manege van Nederland die het paardenwelzijnskeurmerk kreeg.

Wat doet Stal Mansour aan paardenwelzijn?
U vraagt zich misschien af wat Stal Mansour daar dan aan doet? Ten eerste hebben ze met hun ‘hit actiefstal’ een speciale manier van paarden huisvesten. De paarden lopen 24 uur per dag buiten, samen in de kudde. Ze krijgen hun eten, computergestuurd, verdeeld over de dag in kleine porties in de verschillende voerstations die in de actiefstal staan. Ze hebben daar ruimte om met elkaar te spelen, te rennen en lekker te liggen. Dit sluit zo goed mogelijk aan bij de natuur van het paard, want het paard is natuurlijk een kuddedier en zo’n 20 uur per dag in beweging.

De actiefstal is niet het enige. Stal Mansour laat ook elke maand paarden door een chiropractor onderzoeken en behandelen om ze fit te houden. Zo nodig wordt er in overleg een trainingsschema voor paarden opgesteld. Paarden lopen sowieso maar maximaal 3 uur per dag in de les.
De zadelmaker komt heel regelmatig om de zadels weer op maat te maken. De hoefsmid werkt meerdere dagen per week aan de ‘voeten’ van de paarden. De dierenarts en tandarts komen regelmatig. Kortom: er wordt nogal geïnvesteerd in het gezond houden van de paarden.

Wat kun je op de juniordag zien en leren rondom paardenwelzijn?
Je kunt een rondleiding volgen, waarin we je de speciale huisvesting van de paarden en pony’s laten zien en uitleggen hoe dat werkt en waarom we dat zo doen.
In de gezondheidsstraat kun je zien hoe paarden worden onderzocht en behandeld door de verschillende professionals die onze paarden regelmatig zien: de dierenarts, de paardentandarts, de chiropractor, de hoefsmid, etc. Zij zullen uitleggen wat ze doen en waarom en natuurlijk kun je hen zoveel vragen stellen als je wilt.

Laat bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *